ÇaykaraDernekpazarıÇaykara KöyleriÇaykara Köyleri HaritasıÇaykara NeredeUzungölÇaykara nedirWhatsApp Link Oluşturma
DOLAR
38,3053
EURO
43,6120
ALTIN
4.115,88
BIST
9.312,13
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
reklam

Çaykaralıların Kurduğu Mekap Terörist Ayakkabısı mı?

Çaykaralıların Kurduğu Mekap Terörist Ayakkabısı mı?
30.09.2010 13:19
A+
A-

Çaykaralıların Kurduğu Mekap Terörist Ayakkabısı mı? 1

MEKAP yöneticileri, ‘teröristlerin giydiği ayakkabı’ şeklindeki kötü imajdan rahatsız. Hala üretim yapmaya devam etmelerini, kendilerini eleştirenler kadar vatansever olduk

larının bir göstergesi olduğunu vurgulayan şirket yöneticileri, “Jandarma ve korucular da bizim ayakkabılarımızı giydi. İşimizi iyi yapıyoruz ve işimize bakıyoruz. Bu tartışmaların dışındayız. En az, teröristler giydi diye bizi eleştirenler kadar da vatanseveriz.” diyor.

Ağır sanayi işlerinde çalışanların giydiği çelik uçlu iş emniyet ayakkabıları konusunda uzman MEKAP’ın hikayesi 1975’e kadar uzanıyor. Kurşunoğlu ailesi tarafından kurulan şirket, 2001 krizi ardından girdiği döviz dar boğazı sebebiyle 2005’te el değiştiriyor. Markanın yeni sahibi İskender ailesi de tesisleri Trabzon’a taşıyarak yeni bir başlangıç yapıyor. Ancak bu spor ayakkabılar için yapılan ‘terörist ayakkabısı’ nitelemesi şirketin peşini bırakmıyor.

MEKAP Merkez Satış ve Pazarlama Ofisi Müdürü Necati Aslan, dönem dönem gündeme gelen bu yakıştırmadan kendilerinin de oldukça rahatsızlık duyduklarını vurguluyor. Bununla birlikte satışlarında herhangi dikkat çekici bir düşüş yaşanmadığını aktaran Aslan, bunu da üretimlerinin yüzde 70’inin ağır sanayiye dönük olmasına bağlıyor. Ayakkabılarının sağlam olduğu için çok rağbet gördüğünü ifade eden Aslan, “Rahat, sağlam ve sağlıklı ayakkabılar üretiyoruz. Bu ayakkabılar 3-4 seneden aşağı giyilmiyor. Çok satılma sebeplerinden birisi de bu zaten.” ifadelerini kullanıyor.

İskender Ayakkabı Sanayi ve Ticaret Şirketi’nin ayakkabı üretiminin yüzde 70’ini otomotivden kimyaya kadar pek çok sektörde kullanılan iş ayakkabıları oluşturuyor. Yüzde 30’luk kısmı da MEKAP diye tabir ettikleri hafif iş ayakkabıları. Bu ayakkabılar kompak poliüretandan üretiliyor. Taban, ayakkabının derisine enjekte edildiği için açılma patlama olmuyor. Son verilere göre şirketin yıllık satışı 750 bin çift civarında. Üretim kapasitesi ise 2 milyon çift. Şirket, 2011 itibarıyla günlük spor ayakkabı üretimine başlamayı planlıyor. Kazakistan, Libya, Cezayir, Suriye ve Irak’a ihracat yapan firma, bu ülkelerdeki satışları ağırlıklı olarak inşaat sektörüne dönük olarak gerçekleşiyor.

ÖZAL’IN AÇIKLAMALARINDAN SONRA SIKI TAKİBATA UĞRADI

MEKAP’ın teröristlerle yan yana anılması, merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın PKK’lıları ‘MEKAP’larıyla dağda gezen bir avuç genç olarak’ tanımlamasıyla daha da sıklaşıyor. Daha sonra bu ayrıntı dikkat çekmeye başlıyor ve şirket sıkıntılı bir süreç yaşıyor. Aslan, “Ben o dönemi yaşamadım. Ancak bildiğim kadarıyla o bölgede bizim ürünleri satanlar güvenlik güçleri tarafından biraz baskı yedi. Satışlar kontrollü gerçekleştirildi. Takibata uğrayanlar oldu.” diyor.

Terörist ve MEKAP kelimelerinin yan yana geldiği her dönemde kendilerine de tepki mektupları ve elektronik postalar geldiğini aktaran Necati Aslan, “Tabi ki tacizlerle karşılaşıyoruz. Pek çok posta geliyor. ‘Neden teröristlerin ayağında sizin ayakkabılarınız var?’ diye soruyorlar. Biz de elimizden geldiğince cevaplıyoruz. Teröristlerin yediği içtiği şeylerin çoğu da Türkiye’den temin ediliyor. Onları üreten firmaları nereye koyacağız? Bu tür şeyler vatanını sevmekle ölçülmez. Bizler de en az bu soruları gönderenler kadar vatanperver ve kadirşinasız.” siteminde bulunuyor.

Ayakkabılarının sağlam ve dayanıklı olduğu için köy korucuları ve jandarma tarafından da kullanıldığını ifade eden Necati Aslan, “Biz, köy korucuları, karakollar ve jandarma için de mal tedarik ettik. Bu marka 45-50 yıldır var. Dönemin gençlerinin pek çoğu MEKAP giymiştir. Hatta hala bizden bu ayakkabıları isteyenler var. Almanya’dan arayıp, isteyenler var.” bilgisini veriyor.

Şirketin el değiştirmesinde söz konusu tartışmaların bir etkisi olmadığını aktaran Necati Aslan, sebebi şöyle özetliyor: “İşin devredilmesinde bu tarz olayların alakası yok. Firmanın iç dinamiklerinden kaynaklanan bazı durumlar söz konusu oldu. Şirket, 2001 krizine de ciddi döviz borcu ile yakalandı.”

İskender Ayakkabı Sanayi ve Ticaret Şirketi, son krizden de etkilenmemiş. Aslan, son dönemde önemli yatırımlar yaptıklarını belirterek, kısa bir süre sonra günlük giyime dönük ayakkabı üretimine başlayacaklarını kaydediyor.

(CİHAN)

Yorumlar
× YASAL UYARI ! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

  1. ali dedi ki:

    Mekap, 1972 yılında Hikmet Kurşunoğlu, İtalyan ve Musevi ortaklarıyla ürettiği Türkiye’nin ilk poliüreten tabanlı, ayakkabı markasıdır. 2005 yılında Mekap Deri ve Ayakkabı Sanayi ürünleri İskender Ailesi tarafından satın alındı.

    Bünyesinde Mekap, Footlife markaları yer alıyor.

    Trabzon’da bulunan fabrikası yıllık 1 milyon çift ayakkabı üretim kapasitesine sahip. Türk firma, ürettiği mallarını çeşitli Avrupa ülkelerine, Azerbaycan ve Kazakistan’a da ihraç ediyor.