İlçemiz Çambaşi Mahallesinden Kars İl Müftüsü Mehmet Genç Ramazan ayı dolayısıyla açıklamalarda bulundu.
Kars İl Müftüsü Mehmet Genç, bugün başlayan Ramazan ayı dolayısıyla yaptığı açıklamada, orucu ve müftülük olarak mübarek ay boyunca yapacakları faaliyetleri anlattı.
Dinimizde Oruçta mükellef olma şartının olduğunu açıklamasında vurgulayan Müftü Genç, her sağlıklı insanın Ramazan ayı boyunca oruç tutması gerektiğini söyledi.
Seferde olanların bile oruç tutabileceklerini de belirten Genç, bu Ramazan ayı boyunca 29 gün oruç tutulacağını ve İslam dininin kolaylık dini olduğunu söyledi.
Mübarek Ramazan ayında oruç tutmaya gücü yeten her Müslüman din kardeşimizin sağlık ve sıhhat içerisinde oruç tutmalarını Allah’ın nasip etmesini ve Bayrama kavuşturması dileklerinde de bulun İl Müftüsü Mehmet Genç: “Bu yıl Ramazan ayında 29 gün oruç tutulacaktır. Çünkü Kameri aylar ya 29 ya da 30 gündür. Dolayısıyla Kameri ayların Ramazan ayına denk gelen sayısı 29 gün olarak belirlenmiştir. Yüce Rabbimizin, Kuran-ı Kerim de Bakara Suresinin 183, 184 ve 185. Ayetlerinde Oruç ve Ramazan ayıyla ilgili geniş tafsilatlı emirleri vardır. Oruç, sadece bizden öncekilere farz kılınmamış ama bize farz kılınmıştır. Sadece Ümmeti Muhammed’e de farz kılınmadı. Oruç ibadeti Ramazan ayından beri vardır. Ramazan ayının bir özelliği de ‘Kuran ayı’ olmasıdır. Yani Kuran-ı Kerim, Ramazan ayında indirilmiştir. Kuran, Ramazan’a özel bir değer verir.” Dedi.
RAMAZAN BOYUNCA HER CAMİNDE MUKABELE OKUNACAK
Ramazan ayı boyunca her camimde mukabele okunacağını da belirten Genç: “Ramazan boyunca her camimizde mukabele dediğimiz, Peygamberimizin bizzat her Ramazan da, Cebrail Aleyhisselam’a indirilen ayetleri karşılıklı olarak mukabele olarak dinletmesini biz Müslümanlar olarak ta camide hoca mihrapta okur. Cemaat de onu takip eder. Bu şekilde de o mukabelenin sünnetini insanlığımız adet haline getirerek ülkemizde ve Müslüman aleminde bu bir yerleşmiş gelenek haline gelmiştir. Buda ayrı bir lezzet ve ayrı bir tad vermekte bizler içinse güzel bir rahmete vesile olmasından ziyade huzur bulmamız açısından da ayrı bir önem taşıyor. Bu ay çok Kuran okumamız lazım, hatim yapmamız lazımdır. Hatimleri bitirmek için bazıları, Kadir Gecesine kadar bitirmeyi hedefliyor. 27. Geceye kadar bitirelim istiyor. Bunun için erken başlayanlar var.
YATSIDAN ÖNCE MUKABELE
Ramazan ile birlikte, bazı camilerimizde sabah, bazı camilerimizde öğle, bazı camilerimizde ise ikindi ve bazı camilerimizde de yatsıdan önce cemaate vaaz edilmeyen camilerimizde yatsıdan öncede mukabele okunuyor. Her camimizde cemaatin durumuna göre değişik vakitlerde namazdan önce veya sonra mukabele okunmaktadır. Mukabelenin yani karşılıklı Kuran okumanın tabiî ki hocalarımız tarafından icra ediliyor. Bu Ramazan ayında biz ayriyeten hatim ve teravi kıldırıyoruz. Birçok yerde olduğu gibi Aliağa Camisinde teravih namazları kılınacak. Her yıl orada başlayan geleneğimizi de devam ettiriyoruz. Bu senede görevlilerimiz, orada hatim ile teravvih namazı kıldıracaktır. Cemaatimiz de ‘ben hatimle beraber teravih kılmak istiyorum’ diyebilir. Bir nevi teravihten sonra hatimle de Ramazan ayını tamamlamış olacaklar.
RAMAZANIN GÜZELLİKLERİ…
Ramazanın güzellikleri saymakla bitmez. Ramazan da dayanışma var, fitre var. Bazıları zekâtı da bu ay vermektedir. Hastalığından, yaşlılığından dolayı orucunu tutamayan din kardeşlerimiz olabilir. Bunlarda bu ayda infak ediyorlar. Fidye geçen yıl 10 TL idi ama biz bu yıl Müftülük olarak 15 TL’den az tavsiye etmiyoruz. ‘En az 15 TL olsun’ diyoruz. Daha yukarı ne kadar verirlerse diye sorulacak olunursa, bir kişi Ramazan ayında oruç tutamazsa 450 TL eder. Ama o 15 TL’den eksik tutarsa 435 TL civarında tutar. Bir fakiri akşam sabah 10 TL ye doyurmak zordur. Bir çorba içse bir kişi 5 TL ye ancak içer. Bir kişi sade çorbayla da oruç tutulmaz ama bir çorbayla iftar edilir. Biz bu duyarlılığı cemaatimizin inisiyatifine bırakıyoruz.
TERAVİH NAMAZI, RAMAZAN AYINA AİT BİR SÜNNETTİR
Diğer bir konu teravi namazı, Ramazan ayına ait bir sünnettir. Teravi namazlarına devam etmesini istiyoruz vatandaşlarımızın ben oruç tutamıyorum diye devam etmemezlik yapmasınlar. Tutamayanlar da teraviye gelebilir. Çünkü ibadetin namaz kısmı ayrıdır, oruç kısmı ayrıdır. Gücü yetmemiş hasta oluyor oruç tutamıyor mazereti var sürekli bir hastalığı var, ilaç kullanıyor oruç tutması için doktorun raporu gerekiyor. Sağlıklı bir şekilde oruç tutulur ancak insan sağlığı ön plandadır. İbadet içinde olsa insan sağlığı ön plandadır. Onun için oruç tutamayanlar fidye veriyor. Her günün bedeli 15 TL’yi veriyor. O 15 TL oruç tutma yerine geçiyor. Ama bu keyfiyet değildir. Bir kişi oruca niyetlenmiş ama bile bile orucunu bozmuşsa kefaret gerekir. Oruca niyetlenmeyen tutmayan adam günaha girer. Kelime-i Şahadet getirip, tövbe edip kaza etmesi gerekir.
DİN İNSAN İÇİNDİR, İNSAN DİN İÇİN DEĞİLDİR
Dinimiz hoş görü ve kolaylık dinidir. Din insan içindir, insan din için değildir. Zorla din yaşanmaz, din gönül meselesidir. Allah ile kul arasına kimse giremez. Bu ayda oruçlarımızı sağlıklı tutmaya gayret edelim. Teravi namazlarımızı kılmaya devam edelim. 3 mukabele okumayı camilerimizde hocalarımızla beraber paylaşalım. 4 vaizi nasihatler yapılacak her camimizde vaaz edilir. Ramazan ayının faziletinden alın diğer ibadetlere sosyal konulara varıncaya kadar yani ahlak ve itikat konusu gibi konularda cemaatimizi birleştirici vaazlar yapılıyor
KARS’TA ORUÇ TUTMAK DAHA KOLAY
Kars Ramazan ayı için bir şanstır. Ülkemizin batı tarafları çok sıcak ve bu yılda Ramazan yaz ortasına denk geldi. Bizde diyoruz ki Kars’ a gelin. Kars’ın yayla havası ve serinliği oruç tutmaya daha elverişlidir.
SAHUR BEREKETTİR
Çocuklarımızı sahura kaldıralım. Sahur berekettir. İlk gece 02.30’a kadar yemek yenebilir. Sabah ezanları imsak vaktiyle beraber okunacak. Bazı camilerimizde mukabele sabah okunabilir. Orada da tabi cemaatimizin hoşgörüsüyle bunlar yapılacak.
YAZ KURAN KURSLARIMIZ DEVAM EDECEK
Yaz Kuran kurslarımız 22 Haziran – 22 Ağustos döneminde başlayacak. Kız öğrencilerimiz için bayan, erkek öğrencilerimiz için erkek öğretici içinde sınavlar yaptık. İhtiyaç duyulan bölgelere okutulacaklar. Vatandaşlarımız da uygun kurs yerleri açarsa onlara da yardımcı olmaya çalışacağız. Her görevli camilerde Ramazan günlüğü diye bir kitapçık dağıtacak. Bu kitapçıklarda güzel aktiviteler yer alıyor.
TÜRKİYE’DE RAMAZANIN İLK İFTAR TOPU YİNE İLK ÖNCE TARİHİ KARS KALESİNDE ATILACAK
Her yıl olduğu bu yılda ülkemizin en Doğusunda bulunun Kars’ımızın tarihi Kars Kalesinde, 11 yıldır geleneksel hale gelen Türkiye’nin en erken Ramazan topu Kars Valiliğince yine Tacettin Durmuş tarafından atılacak.
Böylece bizlerde programda bir aksilik olmazsa Vali Beyimiz il dışında görevli olduğu için Vali Vekilimiz Akif Pektaş, belediye başkanımız ve gazeteci arkadaşlarımız ile birlikte Tacettin Durmuş’un topu atmasının ardından Ramazan’ın ilk iftarını hep birlikte tarihi Kars Kalesinde, Evliya Camisi bahçesinde türbesi bulunan Abul Hasan Harakani Hazretlerinin manevi huzurunda iftarımızı açmış olacağız.
İFTAR AÇMAK VE AÇTIRMAK SEVAPTIR
İftar açmak açtırmak sevaptır. Su, zeytin veya hurma ile iftar açmak da sevaptır. Yetim ve fakir çocukları gözetelim, sofralarımızdan onları eksik etmeyelim. İftarımızı hafif yemeklerle açmamızı doktorlar tasfiye ediyor. Biri size sataştığı zaman O’na oruçlu olduğunuzu söyleyin. Yatsı namazı normal vaktinde ertelemek söz konusu değil. Yatsı daha sonra teravi sonrada vitir namazı kılınıyor. Yatsı namazımız 21.39 iftarımızda ilk iftarımızda 19. 50 de başlıyor. Bu yıl sadakayı Diyanet İşlerimiz 11 50 TL olarak belirtilmiştir. Ama biz ‘küsuratlarla uğraşmayın 15 TL den aşağı olmasın’ diyoruz. Yatsı namazı kılmayan kişi teravi namazı kılamaz. Teravi namazları evde de kılınır. Teravi namazlarının cemaatle kılınması Hz. Ömer zamanında adet haline getirilmiş ve sünnet olmuştur. Sadece Ramazan ayına mahsus vitir namazı da cemaatle kılınır. Bu ibadetlerin kendine has özelliği vardır.” Dedi.
RAMAZANDA ÖLMEDEN ÖLMEK Sn. MÜFTÜ Hazretleri, söyleşinizi okudum lakin, ””Ali Şeriati’nin ‘Senin orucun yemek vakitlerini değiştirmekten ibarettir””.. sözünü boşa çıkaracak dişe dokunur bir cümleye rastlayamadım. 3 temel ibadet NAMAZ, HAÇ ve ORUÇ.vardır ki icra edilirken, İnsanların dünyadaki konumu ne olursa olsun EŞİTLER ve bu ibadetten sonra bu eşitlik için mücadele etmemizi emir eder. Şimdi ORUÇ ayı bittikten sonra kaç kişiyi kendin ile eşitlendiğine bir bak kendi tuttuğun ORUCUN notunu kendi kendine ver. Neredeyse tüm SURELER mülk ALLAHINDIR diye başlarken, mülkü elinde tutanlara güya RAMAZANDA 15 yada 20 lira verin diyerek FAKİRİRİ yukaraıya, ZENGİNİDE aşağıya çekerek EŞİTLİK sağlayamazsınız. Ancak söylediklerinizle bu ZÜLÜMÜN artmasına sebep olursunuz. Çünkü bir çok ZENGİN sizin bu din adına söylediklerinizi hem işlerine geldiği için hemde belkide gerçekten bilmedikleri için doğru zannediyor. Ve yıllık küçük miktarlar vererek ALAHIN emrini yerine getirdiklerini sanıyorlar…. Sn. MÜFTÜ Hazretleri, sözlerinizden ORUÇ, ibadetinden, yasaklı imsak ile akşam vakitleri arasında. tüm dünya nimetlerinden faydalanamayıp o saatlerde ÖLMEDEN ÖLÜMÜ görüp bir ders çıkartabiliyor isek RAMAZAN bize bir şey öğretip gitdi diye bir anlamda çıkartamadık.Dedikleriniz yapıldığında görünürde çok dindar bir topluluk ama ÖZÜNDE ise insanlar zengin ve fakir diye ayrıldıkları için birbirlerinden kopmuş, Sadece KURANIN ve Orucun etrafında gürültü çıkartan insanlar topluluğu hasıl olmaktadır…23.06.2015…….