ÇaykaraDernekpazarıÇaykara KöyleriÇaykara Köyleri HaritasıÇaykara NeredeUzungölÇaykara nedirWhatsApp Link Oluşturma
DOLAR
37,9772
EURO
41,6773
ALTIN
3.708,46
BIST
9.379,83
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
reklam

Trabzon Of Devlet Hastane Başhekimi Uysal Kanserde Erken Teşhis’ın Önemi Vurguladı

Trabzon Of Devlet Hastane Başhekimi Uysal Kanserde Erken Teşhis’ın Önemi Vurguladı
04.04.2025 17:33
A+
A-

Genel Cerrahi Uzmanı Çaykaralı  Op. Dr. Şaban Uysal, kanserde erken teşhisinin önemine dikkat çekerek, “Erken teşhis, özellikle meme, kolon, rahim ağzı ve cilt kanserleri gibi bazı kanser türlerinde hayat kurtarıcı olabilmektedir” dedi.

Of Devlet Hastanesi Başhekimi ve Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Şaban Uysal, 1-7 Nisan Kanser Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada kanserde erken teşhisin hayati önem taşıdığını vurguladı. Uysal, özellikle meme, kolon, rahim ağzı ve cilt kanserlerinde erken tanının yaşam süresini ve kalitesini artırdığını belirtti.

“Kolon Kanseri Hem Erkeklerde Hem Kadınlarda En Sık Görülen Kanser”

Dr. Uysal, kanserin türlerine ve görülme sıklıklarına ilişkin şu bilgileri paylaştı:

“Ülkemizde erkeklerde en sık görülen kanserler akciğer ve prostat kanserleridir. Kadınlarda ise en sık karşılaşılan kanser türü meme kanseridir. Hem erkeklerde hem de kadınlarda ortak olarak en sık görülen kanser ise kolon (kalın bağırsak) kanseridir. Çocuklar arasında ise lösemi en yaygın kanser türüdür.”

Erken teşhisle kanserle mücadelede başarı oranlarının ciddi şekilde arttığını belirten Uysal, özellikle tarama programlarının önemine dikkat çekti.

“Kadınlar Ayda Bir Kez Kendilerini Muayene Etmeli”

Meme kanserine yönelik uyarılarda bulunan Op. Dr. Uysal, kadınların kendi kendine muayene alışkanlığını edinmesi gerektiğini belirtti:

“Kadınlar ayda bir kez kendi kendilerine meme muayenesi yapmalı. 40-69 yaş arası kadınların yılda bir kez Genel Cerrahi uzmanına muayene olması ve iki yılda bir mamografi çektirmesi büyük önem taşıyor. Aile hekimlerinin yönlendirdiği hastalarımıza devlet hastanelerinde aynı gün içinde mamografi çekilebiliyor. Ayrıca mobil mamografi araçları ilçelere giderek, aile sağlığı merkezlerinde tarama amaçlı hizmet veriyor.”

Rahim Ağzı ve Kolon Kanseri Taramaları Ücretsiz Yapılıyor

Kadınlarda rahim ağzı kanseri taramasının önemine de değinen Dr. Uysal, şu bilgileri paylaştı:

“30-65 yaş arası kadınlara 5 yılda bir HPV DNA testi yapılıyor. Kolon kanseri taraması ise 50-70 yaş arası kadın ve erkeklere 2 yılda bir yapılan Gayta Gizli Kan (GGK) testi ve 10 yılda bir önerilen kolonoskopi ile gerçekleştiriliyor.”

Kanser Taramaları Ücretsiz Olarak Sunuluyor

Dr. Uysal, Sağlık Bakanlığı’nın kanser taramalarını vatandaşlara ücretsiz sunduğunu hatırlatarak, taramaların gerçekleştirildiği merkezleri şu şekilde sıraladı:

Toplum Sağlığı Merkezleri (TSM)

Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM)

Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM)

Aile Sağlığı Merkezleri (ASM)

Kaynak: İHA

Yorumlar
× YASAL UYARI ! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

  1. Mehmet MARAŞOĞLU dedi ki:

    Sevgili ve çalışkan Başhekimim. Sizlerle gurur duyuyorum. Her konuda herdurumda yanındayım…