ÇaykaraDernekpazarıÇaykara KöyleriÇaykara Köyleri HaritasıÇaykara NeredeUzungölÇaykara nedirWhatsApp Link Oluşturma
DOLAR
38,1008
EURO
43,4851
ALTIN
4.076,20
BIST
9.317,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
reklam

YUSUF CEMAL KESKİN

YUSUF CEMAL KESKİN
07.11.2018 16:23
A+
A-

Yusuf Cemal Keskin Kimdir?

1954 yılında Trabzon’un Çaykara ilçesinin Zenozana (bugünkü Dernekpazarı Günebakan) köyünde doğdu. İlk ve ortaokulu Çaykara’da, liseyi ise ailece göç ettikleri İstanbul’da bitirdi. Daha 5 yaşındayken babasının hediye ettiği kemençeyle başladı çalmaya. Ortaokul yıllarında düğünlerde çalıp aile bütçesine katkıda bulunuyordu. Kısa zamanda ünü Çaykara’yı aşıp sürmene, Of ve Rize’ye ulaştı.

1968 yılında İstanbul’a babasının yanına geldi. Babası Yusuf Cemal’i o zamanın kemençe ekollerinden Sırrı Öztürk ve Ali Genç’le tanıştırdı. Yusuf ilk dönemlerinde bu ustaların etkisinde kaldı. Arkadaşı Hasan Akaç, Yusuf’u bu dönemde Türk folklor kurumuna götürdü. Bu arada Yusuf Cemal 3 tel yerine 4 telli kemençe çalmaya başlamıştı. Gençlik dönemlerinde babasından öğrendikleriyle kemençeye başlayan o dönemlerde moda olan Görele tarzından etkilenen Yusuf Cemal her zaman için en büyük usta dediği Bahattin Çamurali’yi ilk dinlediğinde pek hoşlanmayacak ve bu tarzı garipseyecekti. Ancak daha sonra ustanın parçalarını çalmaya çalışır. ilk denemesinde beceremez, çalmaya uğraştıkça denedikçe ayrı bir dünyayı keşfeder ve Çamurali’ye yürekten bağlanır, ama bu büyülü dünyanın Çamurali’den ibaret olmadığını Yunanistan’a 1923 mübadelesiyle göçmüş Trabzonluların torunlarını yıllar sonra ilk defa dinlediğinde keşfedecek, yüreği aynı heyecanla dolacaktır. Trabzonlu efsanevi kemençeci “Gogo” lakaplı “Stavris Petridis”, Gümüşhaneli Niko Papavramidis, Trabzon ruhunu anavatandan binlerce kilometre ötede yaşatmış ve Sürmeneli Kalyoncidis, Maçka’lı Siyamidis gibi yeni kuşak mektepli virtüözlere örnek olmuştur. Yusuf Cemal kemençeyle savaştığı yılları geride bırakmıştır artık, kendi stilini bulmuş, coşkulu tarzıyla, sıksara havasında rakip tanımaz doğaçlama soloları ve kusursuz ritm duygusuyla horon ekiplerini kendinden geçiren bir usta olmuştur.

4 telli kemençeyi ustalıkla kullanan Yusuf Cemal hem bu alanda teknik bir devrim yapmıştır, hemde hemen tanınan kendine özgü stilin yanı sıra boğuk fakat kıvrak kemençe tonunu da yaratmıştır.

Yusuf Cemal Keskin ilk kasetini 1975 yılında başka bir enstrümanın eşliği olmadan tek başına yapmıştır. Yazık ki bugün bu albüme dair herhangi bir iz kalmamıştır. Yusuf Cemal Keskinkemençeyi kendi deyimiyle “alevi ustaların bağlamayı taşıdıkları gibi onurla” taşımıştır. Yusuf Cemal evinde 90 civarında kemençesi olmasına rağmen merhum babasının yıllar önce köyde yaptığı kemençeyi kullanmakta ve babasına minnet duygularını belki de bu şekilde ödemektedir.

ETİKETLER:
Yorumlar
× YASAL UYARI ! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.